Tips veiligheidscoördinator

Voorkomen is beter dan genezen... Enkele tips voor efficiënter en veiliger werken...

Gehoorbescherming

Langer dan enkele minuten per dag blootgesteld zijn aan hoge geluidsniveaus is vernietigend voor het menselijk oor. Je merkt het niet meteen, maar na verloop van tijd ga je merken dat vooral de hoge tonen het laten afweten. Dan kan je plotseling niet meer volgen wanneer een groepje mensen aan het discussiëren is... Een adequate gehoorbescherming brengt het geluidsniveau tot redelijke proporties terug. Naast de traditionele helm met oorbeschermers kan je zelfs oorschelpen op maat laten maken.

Met de 'slijpschijf' maak je brokken

Als je dergelijk materiaal gebruikt, behandel dan nooit materiaal met de ene hand terwijl je in de andere hand een draaiende machine in de hand houdt. Werk bij voorkeur op een tafelconstructie en neem alle veiligheidsvoorzieningen die op het toestel aanwezig zijn in acht. Moderne 'slijpschijven' hebben niet voor niks een beschermkap.

Het lelijke eendje van de bouw: de veiligheidshelm

Een helm zet je op voor jezelf, en toch doen heel wat werknemers in de bouwsector lacherig over dit beschermingsmiddel. Ongevallen met hoofdletsels lopen vaak het slechtst af. Reden te meer dus om ervoor te zorgen dat vallende of rondvliegende voorwerpen een stevige helm op hun weg vinden. Een houdbaarheidsdatum voor helmen bestaat niet. Toch raadt men aan om de helm na een tweetal jaar te vervangen en zeker de conditie ervan regelmatig na te kijken. Vergeet niet dat een helm veroudert door zonlicht!

Spring voorzichtig om met gevaarlijke producten

Op een bouwplaats zijn allerhande producten aanwezig. Het komt heel vaak voor dat oude verpakkingen (bussen, flessen, ...) opnieuw gebruikt worden, maar dan met een ander product erin. Zorg er dus altijd voor dat de verpakking een zelfklever draagt waarop de naam van het product te vinden is en ook de zogenaamde R- en S-zinnen, die duiden op de risico's van het product. Een lege bus opnieuw gebruiken, kan dus maar dan wel met het juiste etiket erop!

Warm? Erg warm!

Als het echt warm wordt, krijgen mensen die in open lucht moeten werken het hard te verduren. Een paar eenvoudige tips kunnen helpen:

  • Bij warm weer de frequentie en de duur van de rustpauzes verhogen
  • De arbeidstaken en activiteiten waarbij warmte vrijkomt plannen in de meer frisse periodes van de werkdag
  • Water en frisdranken ter beschikking stellen van de werknemers en hen eraan herinneren dat het belangrijk is voldoende en regelmatig te drinken
  • De werknemers erop wijzen dat hun voeding voldoende zout moet bevatten

(Bij koud weer is de werkgever verplicht warme dranken ter beschikking te stellen van zijn personeel.)